100
FIGURATIEVE KUNST
300
STUDENTEN PER JAAR
30
DOCENTEN
30
OPLEIDINGEN PER JAAR

Over ons

De Wackers Academie is een particulier opleidingsinstituut voor figuratief tekenen, schilderen en beeldhouwen. Met voltijd- en deeltijdopleidingen en een breed aanbod aan korte opleidingen in het weekend of de avond.

Het team

Karina Mol is directeur van de Wackers Academie. Noa Lagerwerf is werkzaam als communicatie- en promotie-medewerker. Het secretariaat wordt beheerd door Anouk van den Kommer.

Het bestuur

De Wackers Academie is een Stichting. Het bestuur bestaat uit Fennande van der Meulen (voorzitter), Harriet Bakker (secretaris), Pieter Bonekamp (penningmeester), verder Ron Camphuijsen en Rutger Oranje.

De docenten

Gedreven en professionele kunstenaars (zie ook onze docenten) met een passie voor het onderwijs verzorgen alle dag- en avondopleidingen en een brede scala aan speciale cursussen: portret- en modelschilderen, portret boetseren of thematische zomerateliers.

Het gebouw

De Wackers Academie is gevestigd in een prachtig oud schoolgebouw in Amsterdam Oud-West. Het gebouw heeft hoge ramen en is daardoor bijzonder licht. De school beschikt over een expositie- en presentatieruimte, vier riante ateliers, een dakterras en een prachtige tuin (waar ook vaak geschilderd wordt). De Wackers tuin is ook een plek voor de buurtbewoners, waar zij zelf groenten en fruit telen.

Vlakbij ligt het Vondelpark waar vooral ‘s zomers veel wordt geschilderd.

Wackers Academie Manifest

Je kiest voor de Wackers Academie als je een klassiek wilt leren schilderen of beeldhouwen, uitgedaagd wilt worden door topdocenten uit binnen- en buitenland in het veld van figuratief realisme. Je leert hier echt schilderen of beeldhouwen met alles wat er ook technisch bijhoort. Je bent bereid tot het uiterste te gaan. Je bent nieuwsgierig en hongerig. Je staat open. Alle principes van het vak worden je bijgebracht. Niet alleen hoe je moet kijken en verbeelden maar ook de praktische zaken van het vak: een doek spannen, verf mengen, werken met kleuren. Je leert conceptueel en abstract naar kunst kijken. Je maakt een portretopdracht, je gebruikt fotografie, maar weet ook wat je moet doen om als kunstenaar daadwerkelijk je droom en ambitie te realiseren.

Visie

Iedereen is welkom

Er is geen toelatingsexamen op de Wackers Academie voor de Dag- of Basisopleiding. Wat jouw vaardigheden ook zijn, onze docenten zorgen ervoor dat je op jouw niveau feedback krijgt. We vinden het belangrijk dat er een persoonlijke, betrokken en veilige sfeer op de academie is. Een thuissfeer, waarin studenten en docenten elkaar voortdurend blijven inspireren en motiveren.

Om de Wackers Academie voor iedereen toegankelijk te maken is ervoor gekozen de volgende opleidingen aan te bieden. Er is een voltijd en een deeltijd Vakopleiding met de studierichting Tekenen – Schilderen; voor degenen die liever op een avond of op zaterdag een opleiding willen volgen is er de Wackers Basis opleiding.

Technische kennis en ambacht

Tekenen, schilderen en beeldhouwen met de beheersing van technische kennis en ambachtelijke vaardigheden. Dit vormt de beste basis voor de ontwikkeling van een eigen stijl. Figuratie en compositie door studies naar levend model, landschap, stilleven of portret, vormen de rode draad binnen de Academie.
Leren kijken, schilderen en beeldhouwen naar wat het oog waarneemt, is een vruchtbare voedingsbodem voor kunstonderwijs. Een model dient eenvoudigweg als studiemateriaal. Hierdoor zijn werkstukken concreet bespreekbaar en worden resultaten vanuit die context besproken en beoordeeld.

Geschiedenis

De Wackers Academie is opgericht door Ruudt Wackers. Ruudt Wackers hield zich al tijdens zijn eigen studie aan de Rijksacademie te Amsterdam bezig met kunstonderwijs. Algemene basiskennis van het tekenen, schilderen en beeldhouwen moest volgens hem op de eerste plaats van een opleiding staan. Hij richtte in 1983 de Wackers Academie op omdat het klassieke kunstonderwijs op de gesubsidieerde kunstacademie uit de mode raakte. Het was daar vooral om vernieuwing en aansluiting bij heersende tendensen te doen. Ruudt Wackers wist dat alle grote vernieuwers uit de 20ste eeuw een gedegen en klassieke opleiding hadden genoten. De eerste jaren kreeg de Wackers Academie weinig aandacht. Nu het tij gekeerd lijkt en figuratie een nieuwe opleving kent is de Wackers Academie uitgegroeid tot de plek voor klassiek kunstonderwijs in Nederland.

Ruud Wackers