100 FIGURATIEVE KUNST
120 STUDENTEN PER JAAR
24 DOCENTEN
30 OPLEIDINGEN PER JAAR

Over ons

De Wackers Academie, een particulier opleidingsinstituut voor figuratief tekenen, schilderen en beeldhouwen. Met voltijd- en deeltijdopleidingen en een breed aanbod aan korte opleidingen in het weekend of de avond.

Het team

Luk van Driessche, zelf een schilder, is de algemeen directeur van de Wackers Academie. Karina Mol is zakelijk directeur. Noa Lagerwerf is werkzaam als communicatie- en promotie-medewerker. Het secretariaat wordt beheerd door Anouk van den Kommer.

De Wackers Academie is een Stichting. Het bestuur bestaat uit Fennande van der Meulen (voorzitter), Harriet Bakker (secretaris), Bert Schreurs (penningmeester), en verder Kees Bolhuis, Ron Camphuijsen en Rutger Oranje.

Gedreven en professionele kunstenaars (onze docenten) met een passie voor het onderwijs verzorgen alle dag- en avondopleidingen en een brede scala aan speciale cursussen: portret- en modelschilderen, portret boetseren of thematische zomerateliers.

Het gebouw

De Wackers Academie is gevestigd in een prachtig oud schoolgebouw in Amsterdam Oud-West. Het gebouw heeft prachtig hoge ramen en is daardoor bijzonder licht. De school beschikt over een expositie- en presentatieruimte, vier riante ateliers, een dakterras en een prachtige tuin (waar ook vaak geschilderd wordt). De Wackers tuin is ook een plek voor de buurtbewoners, waar zij zelf groenten en fruit telen.

Vlakbij ligt het Vondelpark waar vooral ‘s zomers veel wordt geschilderd.

Wackers Academie Manifest

Je kiest voor de Wackers Academie als je een klassiek wilt leren schilderen of beeldhouwen, uitgedaagd wilt worden door topdocenten uit binnen- en buitenland in het veld van figuratief realisme. Je leert hier echt schilderen of beeldhouwen met alles wat er ook technisch bijhoort. Je bent bereid tot het uiterste te gaan. Je bent nieuwsgierig en hongerig. Je staat open. Alle principes van het vak worden je bijgebracht. Niet alleen hoe je moet kijken en verbeelden maar ook de praktische zaken van het vak: een doek spannen, verf mengen, werken met kleuren. Je leert conceptueel en abstract naar kunst kijken. Je maakt een portretopdracht, je gebruikt fotografie, maar weet ook wat je moet doen om als kunstenaar daadwerkelijk je droom en ambitie te realiseren.

Visie

Iedereen is welkom

Er is geen toelatingsexamen op de Wackers Academie, maar wel een toelatingsgesprek. Wensen en verwachtingen van de student en zijn mogelijkheden binnen de Wackers Academie worden besproken. We willen een persoonlijke, betrokken sfeer op de academie garanderen. Een thuissfeer, waarin studenten en docenten elkaar voortdurend blijven inspireren en motiveren.
Na het eerste jaar vindt een beoordeling plaats die bepaalt of een student verder mag. Een dergelijke beoordeling vindt ook plaats in het vierde jaar, voorafgaand aan het eindexamen. De eindexamenstudenten tonen hun afsluitende werken in een expositie die door de Wackers Academie wordt verzorgd.

Technische kennis en ambacht

Tekenen, schilderen en beeldhouwen met de beheersing van technische kennis en ambachtelijke vaardigheden. Dit vormt de beste basis voor de ontwikkeling van een eigen stijl. Figuratie en compositie door studies naar levend model, landschap, stilleven of portret, vormen de rode draad binnen de Academie.
Leren kijken, schilderen en beeldhouwen naar wat het oog waarneemt, is een vruchtbare voedingsbodem voor kunstonderwijs. Een model dient eenvoudigweg als studiemateriaal. Hierdoor zijn werkstukken concreet bespreekbaar en worden resultaten vanuit die context besproken en beoordeeld.

Opleidingen

Om de Wackers Academie voor iedereen toegankelijk te maken is ervoor gekozen de volgende opleidingen aan te bieden. Er is een voltijd en een deeltijd dagopleiding met de studierichting Tekenen – Schilderen; voor degenen die liever op een avond of op zaterdag een opleiding willen volgen is er de Wackers Basis opleiding.

Geschiedenis

De Wackers Academie is opgericht door Ruudt Wackers. Ruudt Wackers hield zich al tijdens zijn eigen studie aan de Rijksacademie te Amsterdam bezig met kunstonderwijs. Algemene basiskennis van het tekenen, schilderen en beeldhouwen moest volgens hem op de eerste plaats van een opleiding staan. Hij richtte in 1983 de Wackers Academie op omdat het klassieke kunstonderwijs op de gesubsidieerde kunstacademie uit de mode raakte. Het was daar vooral om vernieuwing en aansluiting bij heersende tendensen te doen. Ruudt Wackers wist dat alle grote vernieuwers uit de 20ste eeuw een gedegen en klassieke opleiding hadden genoten. De eerste jaren kreeg de Wackers Academie weinig aandacht. Nu het tij gekeerd lijkt en figuratie een nieuwe opleving kent is de Wackers Academie uitgegroeid tot de plek voor klassiek kunstonderwijs in Nederland.

Ruud Wackers

Een stukje geschiedenis – Beïnvloed door de meesters
Kunstenaars worden nog vaak beschouwd als getalenteerde persoonlijkheden. Maar net als in elk ander vak moeten talenten getraind worden en is de basis hetgeen wat de meeste aandacht vraagt. Vroeger werd de basis bestudeerd door een leerling bij een meester kunstenaar in het atelier. Ongeacht het talent begon de leerling zijn opleiding door het atelier schoon te maken, verf aan te maken en veel te kijken. Daarna mocht hij voorzichtig een achtergrond schilderen. Het was een grondig en lang leerproces – in het boek Rembrandt van Jan Mens wordt gesproken van periodes van zes tot acht jaar. Een Florentijnse bestuurder en Mecenas uit het huis De Medici zei eens tegen Michelangelo: “Gij moet eerst kunnen tekenen en het materiaal beheersen, wilt gij zelfs een stuk marmer kunnen beoordelen.”